Algemene informatie en handige tips bij het zoeken naar een psychotherapeut.



Past deze therapeut bij u?

Wil een psychotherapie een succes worden dan is het essentieel dat er een goede relatie is tussen patiënt en therapeut. De werkrelatie, zoals we dat als behandelaars noemen, is doorslaggevend. Het is dan ook belangrijk om te zien dat recent wetenschappelijk onderzoek aantoont dat hierin de meest werkzame factor van een therapie ligt.

Kritisch zijn en goed zoeken is dus gewenst. Zelf hanteer ik de vuistregel van 3: binnen 3 minuten zegt je intuïtie je of je goed zit, dus als je je gevoel serieus neemt, weet je al heel wat en na 3 sessies moet duidelijk zijn wat je probleem is en waaraan gewerkt moet worden. Als het dan niet goed zit, dan komt het ook niet meer goed, leert de ervaring. Dan is het tijd om verder te zoeken tot dat je de goede gevonden hebt. Misschien wel lastig maar de moeite waard.

Eerst proberen, dan besluiten

Als voorbeeld zal ik u vertellen hoe ik het aanpak. Eerst proberen, dan besluiten, dan weet je ook waar je aan begint. Na een kennismakingsgesprek maak ik een afspraak voor een proeftherapie. Dit neemt een halve dag in beslag. Het is voor mij een uitstekende manier om te zien hoe de problemen in elkaar zitten waarmee u worstelt en u als persoon te leren kennen. En u weet ook wie ik ben en hoe er gewerkt gaat worden.

Vervolgens laat u het allemaal nog eens bezinken. Is nu duidelijk wat het probleem is, wat u met deze therapie wilt bereiken, waar naar u op zoek bent? Zit het goed tussen u en mij, heeft u er een goed gevoel bij, zullen we er samen in slagen er een succes van maken?. Overziet u de consequenties zowel in tijd als ook in geld? Dan pas besluit u om verder te gaan.

Psychotherapie, zit erin wat erop staat

Psychotherapie heeft een goede naam verworven. Het is inmiddels heel gewoon om bij problemen een therapeut op te zoeken, zelfs zo dat het algemeen aanvaard is, ‘dat je daar recht op hebt’. Mensen spreken dan gauw van ‘psychotherapie’, zo noemen ze alle mogelijke vormen van hulp. Het valt me dan ook steeds vaker op dat men niet precies weet wat een psychotherapeut is.

Een psychotherapeut heeft na zijn universitaire, of vergelijkbare vooropleiding, een officiële scholing van ca. 5 jaar. Dit leidt tot een inschrijving in het overheidsregister [BIG]. Alleen dan ben je bevoegd je psychotherapeut te noemen. Dus als u een psychotherapie in engere zin zoekt moet u ermee beginnen een geregistreerde psychotherapeut te zoeken.

Daarmee is niet gezegd dat andere vormen van hulpverlening minder goed zouden zijn. Lang niet altijd is een volledige psychotherapie nodig, psycho-educatie, crisisgesprekken, ondersteunende gesprekken, dat allemaal kan gewenst en zinvol zijn. Ook zijn er ‘alternatieve’ opleidingen voor psychotherapeuten die goed zijn. Als men maar duidelijk is in wat men aanbiedt.


« naar de vorige pagina | naar de volgende pagina »


print deze pagina